Κάστρο - Υψάριο

Το όρος Υψάριο, με 1204 μέτρα υψόμετρο, αποτελεί μια ιδανική επιλογή για τις ορειβατικές σας εξορμήσεις. Οι ντόπιοι θα σας υποδείξουν με προθυμία τα σημεία εκκίνησης των μονοπατιών και αν είστε εξοικειωμένοι με την ορεινή πεζοπορία δεν θα χρειαστείτε περισσότερες από τρείς ώρες ανάβασης ως την κορυφή.

Προσπαθήστε να αγνοήσετε την γιγάντια σιδηροκατασκεύη που θα συναντήσετε μπροστά σας(μεγαλόπνοο έργο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που επεδίωξε να εγκαταστήσει εκεί δύο ραντάρ μεγάλης εμβέλειας) και αφήστε το βλέμμα σας να ταξιδέψει πάνω από το νησί και την θάλασσα. Πίσω από την κορυφή, 2-3 χλμ. πιο κάτω, βρίσκεται το Ορειβατικό Καταφύγιο, όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε, αφού πάρετε το κλειδί από τον Δήμο ή τον Ορειβατικό Σύλλογο.

Μπορεί κανείς να διασχίσει τις κορυφογραμμές του Υψάριου, ξεκινώντας από την Ποταμιά, ακολουθώντας το μονοπάτι προς τον Προφήτη Ηλία και συνεχίζοντας προς την τοποθεσία Αγία Κυριακή και προς την παλιά πρωτεύουσα του νησιού, τον Θεολόγο. Από εκεί μπορείτε να ανηφορήσετε προς τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Κάστρο. Ο συγκεκριμένος οικισμός γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη την περίοδο της πειρατείας από το Αιγαίο Πέλαγος.

Το 1905-1912 άρχισε η εκμετάλλευση μεταλλευμάτων καδμίου αρχικά από την γερμανική εταιρεία SPIEDEL και αργότερα το 1926 από την MONTAGNE. Επίσης, ένα παλιό μονοπάτι που συνδέει το Κάστρο με τα Λιμενάρια, θα σας οδηγήσει και πάλι στην επιφάνια της θάλασσας, στην ακριβώς απέναντι πλευρά του νησιού, απ’ όπου ξεκινήσατε.

Όποια διαδρομή και αν ακολουθήσετε και όποια εποχή και αν διαλέξετε για ανάβαση στο Υψάριο, το ιερό αυτό βουνό των Θασίων είναι βέβαιο ότι θα σας αποζημιώσει, με την απέριττη μεγαλοπρέπεια του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.