Μαριές

Από την Σκάλα Μαριών, ένας δρόμος που ανηφορίζει μέσα στην εύφορη κοιλάδα, περνάει από το Μοναστήρι της Παναγούδας(εκεί κοντά υπάρχουν και υπολείμματα βυζαντινού κάστρου) και μας οδηγεί στο χωριό Μαριές, που σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένο. Ανήκει και αυτό στα παλιά χωριά(του 17ου και 18ου αιώνα), που χτίστηκαν στις πλαγιές του βουνού, για να είναι προστατευμένα από τις πειρατικές επιδρομές.

Ακολούθησαν όμως φθίνουσα πορεία, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται οι παραλιακοί οικισμοί και να απορροφούν εκεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, 500μ. πάνω από τις Μαριές, θα συναντήσουμε ένα φυσικό φράγμα, που σχηματίζει μια μικρή πανέμορφη λίμνη, την μοναδική στην Θάσο. Ακόμη πιο πάνω βρίσκεται η Γέννα, φυσική τοποθεσία σπάνιας ομορφιάς, όπου το Δασαρχείο έχει κατασκευάσει έναν χώρο αναψυχής και ένα μικρό ξύλινο καταφύγιο.

Παρόλα αυτά, είναι ακόμη ένα ορεινό χωριό της Θάσου με σπίτια λαμπρής αρχιτεκτονικής. Τα ορυχεία σιδήρου αν και εγκαταλελειμμένα, πλέον δεν έχουν χάσει το λαμπρό παρελθόν τους. Σήμερα, το χωριό παραμένει γραφικό με τόνους γαλήνης και ησυχίας. Ένα ακόμη αξιοθέατο είναι και η λίμνη Μαριών 2-3 χλμ. από το χωριό με φυσικούς καταρράκτες.