Παναγία

Ο περιμετρικός δρόμος του νησιού οδηγεί από τον Λιμένα στην Παναγία, αν και οι πεζοπόροι θα βρουν σίγουρα πιο ελκυστικό το παλιό καλντερίμι, που περιβόλια και πευκοδάση. Η Παναγία φαίνεται σκαρφαλωμένη, στις δύο αντικριστές πλευρές μιας ράχης, που κατεβαίνει από το Υψάριο. Περπατώντας στα στενά σοκάκια των δύο παραδοσιακών οικισμών συναντά κανείς εξαίσια δείγματα της θασίτικης αρχιτεκτονικής, σπίτια χτισμένα με σχιστόλιθο στις στέγες και στο εσωτερικό με ξύλινη επένδυση.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι και οι πολλές πηγές με τρεχούμενα κρυστάλλινα νερά. Η Παναγία ιδρύθηκε πριν από 300 χρόνια και ήταν από τους σημαντικότερους οικισμούς του νησιού. Περίπου 300 χρονών είναι και η εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, απ’ όπου πήρε και το όνομα του το χωριό. Στις 15 Αυγούστου την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου διοργανώνουν οι κάτοικοι μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν της.

Η εκκλησία στεγάζει έναν μοναδικό θησαυρό από παλιές εικόνες. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα 11 εξωκλήσια. Όπως για παράδειγμα, του Αγίου Αθανασίου που είναι χτισμένο από το1818, το εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους, του Κωνσταντίνου και Ελένης που είναι χτισμένα από το 1820, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που είναι χτισμένο από το 1825, του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Γεωργίου που είναι χτισμένα από το 1830, του Αποκεφαλισμού του Αγίου Ιωάννη που είναι χτισμένο από το 1835 και της Παναγίας που είναι χτισμένο από το 1845.

Ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα του χωριού είναι τα τρεχούμενα νερά και στην πλατεία υπάρχει ένα τεράστιο πλατάνι. Εν κατακλείδι, η θέα είναι θαυμάσια στα βουνά, στον κάμπο και στην πεδιάδα.