Αλυκή

Η Αλυκή είναι τόπος αληθινά σπάνιας ομορφιάς, όπου καταγράφεται η αδιάκοπη παρουσία και δραστηριότητα του ανθρώπου από τον 7ο αιώνα π.Χ ως τις μέρες μας. Ένα αρχαίο ιερό, δύο βασιλικές, λίγα χαμηλά σπίτια, που οι κάτοικοι χρησιμοποιούν σήμερα μόνο τον καιρό της συγκομιδής στους ελαιώνες, συνυπάρχουν αρμονικά στους δύο ορμίσκους-τον νοτιοανατολικό και τον νοτιοδυτικό- απ’ όπου ξεκινάει η χερσόνησος με τις φαγωμένες από τα αρχαία λατομεία άκρες της.

Το ιερό βρίσκεται στο μυχό του ανατολικού όρμου και χρονολογείται από τα μέσα του 7ου αιώνα π.Χ . Μερικές από τις επιγραφές που βρέθηκαν αποκαλύπτουν και τον προορισμό του, καθώς περιέχουν ευχές για κατευόδιο στα πλοία, που έρχονταν στην Αλυκή για να φορτώσουν μάρμαρα. Η εξόρυξη γινόταν σε μεγάλη κλίμακα, ίσως και αδιάκοπα από τον 6ο αιώνα π.Χ ως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Ως σήμερα ορθώνονται ακόμη μεγάλα τοιχώματα μαρμάρου-λευκά σαν παγόβουνα-εκεί ακριβώς που σταμάτησε η λάξευση. Σήμερα η παραλία της Αλυκής απαρτίζεται από υπέροχα καταγάλανα νερά τα οποία σε δεσμεύουν ώστε να παραμείνεις εκεί για ώρες.