Κοίνυρα

Τα Κοίνυρα, με θαυμάσια παραλία και απέναντι το ομώνυμο νησάκι, κατάφυτο με ελιές. Στην περιοχή των Κοινύρων εικάζεται η ύπαρξη αρχαίων χρυσορυχείων. Η γοητευτική αυτή ιστορία ξεδιπλώνεται πίσω, ως την εποχή των Φοινίκων, αφού αυτοί ήταν οι πρώτοι και μάλλον οι μόνοι που είδαν στην Θάσο το χρώμα του χρυσού. Κατά την παράδοση, οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν, ή για κάποιο διάστημα δραστηριοποιήθηκαν στην Θάσο, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος πίσω τους, παρά μόνο δύο φοινικικά ονόματα, τα Κοίνυρα και τα Αίνυρα.

Σ’ αυτούς αποδίδεται επίσης η διάδοση της λατρείας του Ηρακλείου, ο οποίος έγινε προστάτης θεός της Θάσου. Συνεχίζουμε με απαραίτητη στάση στην υπέροχη παραλία της Μακρυάμμου, γνωστή και ως Παράδεισος. Αν και η συγκεκριμένη παραλία δεν έχει τεράστιο μήκος παρόλα αυτά φημίζεται για τα ρηχά και ιδιαίτερα κρύα νερά της.

Το σκηνικό αυτό θυμίζει εξωτικό νησί λόγω του τεράστιου μήκος των κυμάτων της και από το ανοιχτό πράσινο χρώμα νερών, υπάρχουν και κάποια σημεία γνώριμα και κλασσικά στέκια γυμνιστών. Ιδιαίτερο τοπίο είναι βέβαια και το ακρωτήρι του Μπάμπουρα. Αυτό προσφέρει εκτός από μπάνιο και ψάρεμα για τους πιο ψαγμένους επισκέπτες την εξερεύνηση και την παρατήρηση των πουλιών.